Oricate stiri despre piramidele egiptene am citi, apetitul pentru lecturile cu acest subiect ramane mereu viu. De aceea, o stire relativ recenta despre o posibila distrugere a piramidelor egiptene de catre autoritatile proaspat alese la Cairo a scandalizat o multime de oameni, printre care si comunitatea stiintifica mondiala. Nemultumirea generala este justificata de mii de argumente, iar intre acestea dorinta noastra de a fi la curent cu toate noile descoperiri sau cu teoriile de interpretare a acestora are prioritate.
Ar fi pacat sa nu aflam detalii extraordinare despre „Tehnologiile zeilor” din lucrarea stiintifica a profesorului David Childress. Ani la rand, profesorul a studiat edificiile egiptene, facand masuratori, comparatii, reconstituiri. A descoperit lucruri uimitoare in urma cercetarilor sale: Precizia executiei – unghiuri de montaj la 90* foarte exacte, imbinari ale componentelor din piatra (fara mortar, ca si cand pietrele ar fi fost „lipite” intre ele prin… topire etc); Tehnologii de transport, ridicare si montaj de neatins in zilele noastre, in conditiile in care vestigiile studiate au o vechime de mii de ani; Materialele folosite sunt naturale si rezistente, iar supravietuirea monumentelor de-a lungul atator milenii, sub intemperii si, uneori, sub cataclisme, devine totusi enigmatica. Misterul este accentuat si de faptul ca, uneori, piatra folosita in edificii nu putea fi luata din zonele adiacente monumentelor. Dar cel mai inexplicabil lucru este faptul ca din cartile de istorie invatam ca, acum mii de ani, oamenii erau vanatori si culegatori, nicidecum constructori de edificii monumentale. Conform cartilor de istorie, la data cand apareau aceste monumente, omenirea era… in epoca primitiva (?!);
Cand privim aceste monumente antice avem cateva certitudini: faptul ca niciun specialist-cercetator nu a putut spune cum au fost construite si faptul ca miile de descoperiri arheologice care s-au realizat se completeaza continuu cu alte si alte descoperiri si implicit cu noi si noi intrebari. In aceasta situatie evidenta si coplesitoare pentru lumea stiintifica, dar si pentru oamenii pasionati de turism cultural si de misterele lumii antice, am putea avea o a doua certitudine: aceea ca trebuie sa recunoastem superioritatea lumii antice in acest domeniu si nu numai.